Saturday, June 7, 2008

Hamba yang mengharap belas ihsan

Hari ni Hari Keputeraan Yang Dipertuan Agong, abang pun tak bekerja, jadi lepas hadir ke majlis perkahwinan seorang jiran, kami ke rumah mak. Harap2 dapat jumpa adikku dengan familinya.

Muhamad Danial Hilmy - 3 bulan. demam, kena pulak ummi dia ada bengkel di Melaka. so adikku melayan lah anak nya 2 orang tu.

Yang ni anak sulong andak, kuat sangat minum susu botol,
perut pun ke depan je, tp badan sedap ....


Lepas Asar, kami balik dan on d way tu nampak 1 hamba Allah ni sedang berteleku kat tepi jalan. Agaknya lapar. Kami stop dan cari2 apa2 makanan yg boleh diberi yang ada dalam kereta. Hmm ada la sebiji telur rebus dapat dari masjlis kahwin tadi. Aku kopek dan abang bagi pada nya. Laparnya dia, bersungguh dia makan. Hari pun hujan kan, maunya dia tak lapar, macam orang juga.


Kucing...... doakan kami murah rezeki ya...


Kucing ni agaknya salah satu dari mangsa2 buangan. Tuan2 kucing, kalau nak buang kucing, jangan lah buang kat kawasan yang tak berpenghuni. Jalan ni kan jalan short-cut. Silap2 nnt kucing2 buangan ni mati kelaparan. Yang kucing ni kena buang, bersebab kot. Kadang tu da nak beranak, kadang suka melungkit, habis tudung saji dia tolak jatuh dari atas meja. tak pun tuan dia da tak larat nak jaga banyak kucing jadi dia yang diundi untuk kena pi sekolah jauh.


0 comments: