Resepi diambil dari blog zura.
Bahan-bahan:
for base:
110g digestive biscuits, crushed into fine crumbs (actually tak sukat pun, guna 15 keping, hancur-hancur kan)
60g butter, melted (tak sukat jugak.. habiskan butter buat cupcake hari tu.. tuang dalam cookie crumbs tu sikit-sikit, kasi dia melekat..)
for filling:
250g cream cheese, soften at room temperature
60g caster sugar
200g non-fat plain yogurt (yogurt perisa asli - biasanya 135gm satu bekas tu.. guna 1 bekas setengah)
2 teaspoons gelatin powder (brand Nur ada tanda halal JAKIM)
3 tablespoon hot water
topping:
200 dark chocolate, melted with 5 tablespoons of fresh milk
and Strawberry Jam
Cara-caranya:
1. Untuk base, cookie crumbs tu digaulkan dengan melted butter. Pastu tekankan sampai padat dalam bekas. Sejukkan selama 30 minit.
2. Dalam mixer, pukul cream cheese sampai dia jadi creamy warna putih (dalam 2-3 minit), add sugar dan mix lagi sampai sebati (dalam 3-4 minit gak).
3. Pastu masukkan yogurt, dan continue mix (dalam seminit)
4. Larutkan gelatin dalam air panas, pastu masukkan dalam mixer sekali dgn adunan tu. Mix sampai sebati.
5. Tuangkan atas base. Sejukkan.
6. Untuk topping, buat double boiler untuk cairkan coklat + fresh milk atau spreadkan strawberry jam.
Sebahagian gambar memproses....
Bahan2, saya tak dapat cari gelatin, jadi saya ganti dengan serbuk agar2,
tu sebab cream cheese tu jadi tak berapa kental (saya rasa la)
tu sebab cream cheese tu jadi tak berapa kental (saya rasa la)
bahan2 dah sebati dalam mixer bowl
tuang ke atas cookie crumbs yg dah disejukkan dalam fridge.
nampakkan ia tak kental, sebab ia masih boleh mengalir bila dituang. so next time kena dapatkan juga gelatin
lepas solat subuh, saya cari ni dulu utk alas perut sebelum mula masak.
dah tak boleh sabar
Ok, sila cuba resepi ini, insyaAllah sedap
0 comments:
Post a Comment