Tuesday, June 3, 2008

Selangkah ke hadapan

Alhamdulillah...kesyukuran aku panjatkan kepada Allah S.W.T kerana kami sekeluarga diberi nikmat kesihatan setelah sekian minggunya melalui ujian.

Bercerita pula tentang anak2,

Nurin dah hampir menghabiskan Furqan 1 nya. Bermakna dia dah boleh membaca huruf jawi berbaris Atas, Bawah dan Hadapan.

Kaedah Al-Furqan memang menampakkan hasil yang baik. Jadi harapnya minggu depan Nurin. boleh masuk buku ke 2. Dalam hal mendidik anak2 membaca sebenarnya kita tak boleh memaksa mereka. Kita Make-it-fun. Jadi anak2 ni akan enjoy during the learning process.

Kadang dia boleh kata: Ibu diam dulu biar kakak baca sorang dulu ye.

dan memang dia berjaya membaca dan boleh betulkan sendiri kesilapan dia. Alhamdulillah.

Tapi make sure kita ada dengan dia untuk menegur mana yang silap supaya dia tidak terus mengulangi kesilapan tersebut.

Tang mulut dia ni pulak..hmmm macam mak nenek. Perlu perhatian lebih, sebab sekarang ni la masa dia meniru apa yang orang cakap. Suka menyampuk time orang berbual - mintak perhatian pada apa yang dia berkehendakkan.

Masih kuat merengek tu tak tahan tu... Apa orang panggil , kememeh kot.





ADAM pulakkkk..

dah boleh pusing sana-pusing sini.

kami masih tidur atas katil. tapi kena hati2 sangat, tak boleh lepa, kalau tidak terjun lah dia.

senyumamu menawan hati ibu
dah seminggu lebih , tonggeng2
while watching TV
kalut nak terlentang semula

3 comments:

sarahaiman@iowa said...

Alhamdulillah..seronoknye bace nurin dah pandai bc huruf jawi..yg berbaris sume tu..bagus btl ustzhnye..:) sarah nih dok bc iqra' 1 lg..tu pun huruf masih tak kenal semuanye..
nk tye k.binala..furqan tu sistem baru ke?ape beza furqan dgn iqra'n ye?lg mudah ke or same je?
pastu k.bina sll aja nurin mcamane?
hope k.bina sudi share n advise..tq!

kak bina said...

Alhamdulillah.sebelum nurin baca furqan, akak kenalkan dia dengan huruf jawi dulu. akak tak pernah tgk iqra', tp akak ada tanya dengan kwn, dia kata lain. furqan ada 3 buku saja berbanding dengan iqra' ada 6 kan? ok tapi matlamatnya tetap sama. cuma akak tak tau pendekatan mana lebih elok.

ok sebelum baca furqan , dalam usia dia 8 bulan kak bina ada buat flash card (FC) sendiri huruf2 arab ni dan biarkan dia main2 dgn flashcard ni, sambil kita ajak sesekali dia sebut.

kak bina kadang buat games teka teki dgn dia, dan kadang bg dia act sbg cikgu.

sebenarnya nurin lebih dulu kenal huruf rumi (ABC) berbanding dgn jawi. ABC-Z dia kenal masa umur dia 2 tahun. masa tu dia dah bole guna laptop jd kak bina buat 1 power point Aa, Bb, Cc beserta sound, dan bila dia buka laptop biasanya dia akan klik PP tu dan dia ikut. tapi utk jawi kak bina tak buat lah (tak sempat konon) tapi kak bina guna FC tadi. masa dia star baca furqan, masih ada huruf2 dia lom kenal.



satu lg mungkin faktor pemakanan kot. InsyaAllah... kak bina ada bg dia makan EXAMO CKM500 sejak dia berusia 6 bulan. apa pun emua nya atas kehendakNya.

itu je lah, yg dapat kak bina kongsikan. harap2kita sama2 dapat manfaat

sarahaiman@iowa said...

oooooooooooooooooo..time ksh byk atas explaination k.bina tuh..

a'ah, iqra' ade 6 buku..furqan tu 3 je ye?mmg tak penah dgrla sblm nih..kalo k.bina ade mase blh tak snapkan gamba furqan tu dan letak dlm fp/blog?nk tgkk..:)tq!

wah..mmg rajinla k.bina nih..sibuk2 keje pun ade mase mendidik2 anak2 ye..dr kecik lg tu k.bina dah aja dia..jaja time sarah kecik pun ade tunjuk flash card kat dia..tp sarah tak brp hapal lg huruf rumi..mcm tu jugak huruf jawi..mcm dkt pre-school yg dia pegi skang, diorg mmg tak beri penekanan psl tu..lebih kpd membiarkan anak2 mengenali dan mengasah skill masing2..mcm drawing, paiting, puzzles, story books..dan mcm2 lg..mmg nmpakla byk peningkatan dia dlm bab2 tuh...tp jaja rase nk ikut mcm yg k.bina buat tula..hhmm..blh tak k.bina send p.point ABC yg k.bina buat tu?saje nk tgk..kot2 sarah pun suke..

Psl pemakanan tu..jaja pun setuju..tp kami takde bg sarah mkn ape2, cuma vitamin biasa je..but examo tu mmg jaja dh biasa dgr dr kecik..jaja pun penah mkn ms sek. rendah dl tp tak lame sbb mahal..nmpaknye examo tu mujarabla dkt nurin sbb nmpak dia bijak dr usia dia..di samping didikan ibu dan ayah..mesti adam pun bijak jugak nanti:)

Kalau ade ape2 tips, k.bina kongsila lg ye..jaja suke!thanx again